Για τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης στο ΕΚΠΑ..

“Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι η ίδια μας η Ιδεολογία

Η κατάθεση της τροπολογίας Αρβανιτόπουλου προς επίρρωση του νόμου Διαμαντοπούλου για τη διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναιρεί στην πράξη την έννοια του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου επικροτώντας τον ενδοπανεπιστημιακό συντεχνιασμό, ερήμην των πραγματικών αναγκών των ουσιαστικών πρωταγωνιστών της ακαδημαϊκής ζωής και της αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Αυτό δε σημαίνει πως η παρούσα κατάσταση μας ικανοποιεί ή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είναι “άγιο” το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά δεν θα το σώσουμε σπρώχνοντας το στο γκρεμό των Συμβουλίων της ιδιωτικοποίησης.

Έχει και η φοιτητική κοινότητα ευθύνες. Όντας διχασμένη στον ατομοκεντρισμό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την εμμονική αντιδραστικότητα και το ψευδεπίγραφο κινηματικό πρόσωπο των ακροαριστερών παρατάξεων που λοιδωρεί δημόσια την εικόνα του Πανεπιστημίου αποξενώνεται από την κοινωνία, αδυνατεί να ακουστεί και να ακούσει τις λεπτές κοινωνικές χορδές που παλλονται και καλούν σε ΑΛΛΑΓΗ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. 

Μόνη λύση απ΄το αδιέξοδο, που δεν θα δοθεί με μόνο την απόσυρση του νέου νόμου αλλά με την αντίληψη της συνευθύνης για το δημόσιο πανεπιστημίο, με την αλλαγή νοοτροπίας και την συκρότηση ενός πολύφωνου δημοκρατικού ακαδημαϊκού μετώπου που θα συγκεράσει την αγανάκτησή  όσον αφορά στην απορρύθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αποφασιστικότητα για ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ με Διαφάνεια, Ίσες Ευκαιρίες για όλους και Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση.

Η δημοκρατική αυτή φωνή που εργάζεται για την αναβάθμιση των σπουδών μας, που παλεύει να αντιληφούμε πως “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” μέσα από την αγωνιστική επανασυγκρότηση των συλλογικών διαδικασιών(βλπε Καταστατικό), αυτή που μάχεται για την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του δημόσιου διαλόγου στις Σχολές (αντί των γαλάζιων party animal και των επαναστατών με τα λεφτά του μπαμπά)  και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολλών έναντι των προνομίων των λίγων δεν είναι άλλη από την Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.

Η ΠΑΣΠ Νομικής ως αγωνιστική, υπεύθυνη και συνεπής πολιτική παράταξη, θα αντιπαλέψει ενάντια σε κάθε μορφή συντήρησης στη βάση πάντοτε της ίδιας της της ιδεολογίας, δηλαδή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 16 για δωρεάν εκπαίδευση. Πεδίο διαβούλευσης επιβάλλεται να είναι ο ανταγωνισμός της αριστείας σε σχέση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως και η ουσιαστική λειτουργία της συνδιοίκησης με τη διακριτή παρέμβαση φοιτητών- καθηγητών σε ό,τι πραγματικά άπτεται της ακαδημαϊκής μέριμνας.

Οι εκλογές συμβουλίων διοίκησης στις 22 Οκτωβρίου αποτελούν το πιο κομβικό σημείο για την παγίωση του πλέον αναχρονιστικού νόμου για την Παιδεία.

Είναι το σημείο αναφοράς για την υπεράσπιση της προοδευτικής μεταρρύθμισης του 1982 και του δημοκρατικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας.

Συνεπείς στις δημόσιες τοποθετήσεις μας για μη εφαρμογή του νόμου, στις αξίες για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους αντιστεκόμαστε μας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας με πυξίδα το Δίκαιο των Φοιτητών!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΥΡΙΟ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Το Καποδιστριακό θα παραμείνει Μαζικό, Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό!

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s