10 μεθοδευμένα βήματα του Νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου για την απορρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

1.Συντελείται ένα συνταγματικό πραξικόπημα, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και πλήττει βάναυσα το δημοκρατικό τους χαρακτήρα.

2.Με το θεσμό του Συμβουλίου Διοίκησης πραγματοποιείται μια άνευ όρων παράδοση στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσα από τη δυνατότητα διορισμού επιχειρηματιών στη Διοίκησή τους.

3κατάργηση του ασύλου, ενός δημοκρατικού κεκτημένου της κοινωνίας μας, αποτελεί σαφέστατο πλήγμα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

4.Περιορίζεται αισθητά η ήδη ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση προς τα Πανεπιστήμια τα οποία στη συνέχεια τίθενται σε αξιολόγηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στα πλαίσια αυτά θα δούμε σύντομα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο έδρα «Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» ή και χορηγία Siemens με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην έκφραση, στη γνώση και στην έρευνα.

5.Περιορίζεται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Απώτερος στόχος, που ήδη μεθοδεύεται και προωθείται είναι η πλήρης κατάργησή του.

6.Περιορίζονται οι δικαιούχοι φοιτητές για δωρεάν παροχή σίτισης και στέγασης, με πρόφαση το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό της κάθε ελληνικής οικογένειας, που έχει παιδιά που σπουδάζουν.

7.Επιχειρείται μείωση του χρόνου σπουδών στο προπτυχιακό επίπεδο μέσω της προώθησης των 3ετών Bachelor.

8.Καταργείται η δυνατότητα πτυχιακής εξεταστικής και εντατικοποιούνται τα προγράμματα σπουδών, κάτι που θα οδηγήσει σε επιπλέον επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών.

9.Για πολλοστή φορά στοχοποιούνται οι αποκαλούμενοι αιώνιοι φοιτητές ( άνω του 6ου έτους ) και επιχειρείται η διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο για λόγους «εξοικονόμησης πόρων». Συνειδητά λένε ψέμματα, καθώς κανένας φοιτητής άνω του 6ου έτους δεν κοστίζει ούτε ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δε δικαιούται καμιά δωρεάν παροχή ( συγγράμματα, πάσο, σίτιση, στέγαση ).

10.Ο «Νόμος» αφενός νομιμοποιεί τους παράνομα ετεροαπασχολούμενους καθηγητές, αφετέρου ωθεί και τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ να αναζητήσουν πρόσθετους πόρους από εξωπανεπιστημιακές πηγές.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ απέναντι στη βαθιά γραφειοκρατία και τις επαχθείς ρυθμίσεις του νόμου-πλαίσιο.

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s