Είμαστε αυτοί που ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ, είμαστε αυτοί που ΤΟΛΜΟΥΝ να ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ!

Νοέμβρης 1973, οδός Πατησίων…

Η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα συνεγείρεται απ΄τη φωνή των φοιτητών, απ΄τη φωνή σύσσωμου του Λαού που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο. Το δημοκρατικό κάλεσμα τους ήταν απλό, λιτό και ριζοσπαστικά διαχρονικό.

Τρεις μοναχά λέξεις…ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Τρεις λέξεις που δεν μπόρεσαν σβήσουν ούτε οι ερπύστριες του τανκ απ΄την ισοπεδωμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, ούτε η λογοκρισία της Χούντας. Γιατί, πολύ απλά είχαν γραφτεί με αίμα στο θυμικό και τη συνείδηση των πολιτών.

Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν πρέπει και δεν μπορεί σήμερα να πάει χαμένη μένοντας μια στεγνή ανάμνηση επετειακού χαρακτήρα, ένα μουσειακό έκθεμα της πολιτικής μας ιστορίας.

Το μήνυμα, οι νεκροί και πάνω από όλα οι αξίες του Πολυτεχνείου είναι αυτές που ΤΩΡΑ ζητούν τη δικαίωση τους.

Τώρα, που το ΨΩΜΙ λείπει από χιλιάδες οικογένειες και η ανεργία ιδιαίτερα αυτή των νέων καλπάζει.
Τώρα, που η Δημόσια ΠΑΙΔΕΙΑ εκτελείται από τις συνεχόμενες περικοπές σε συγγράμματα και χρηματοδότηση,
Τώρα, που τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ συρρικνώνονται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών με κατά παραγγελία κυβερνήσεις τεχνοκρατών-τραπεζιτών στον ευρωπαϊκό νότο να παραμερίζουν κάθε έννοια λαϊκής νομιμοποίσης της ασκούμενης πολιτικής.
Τώρα, που ο νεοφασισμός λαμβάνοντας κοινοβουλευτικο μανδύα επαπειλεί την ελληνική κοινωνία με την επιστροφή στο πιο βάρβαρο, στο πιο σκοτεινό παρελθόν.

Τώρα που το δίλημμα δεν είναι τανκς ή κοινοβουλευτισμός αλλά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή Αγορές!

Ο αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη οφείλει να συνεχιστεί και να δικαιωθεί γιατί είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ.

Είναι η υπόσχεσή μας απέναντι στους ευατούς μας, απέναντι στις γενιές που έρχονται.

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών, που ξεκινούν σήμερα.

Άλλωστε τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοεμβρίου δεν ανήκουν στους τόμους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου. Αποτελούν στάση ζωής, συνθέτουν τα σύγχρονα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζετα, διαμορφώνουν την πολιτική επιταγή για Δημοκρατία, Κοινωνικό Κράτος και Συλλογική Προκοπή.

Νοέμβρης 2012, οδός Πατησίων

Σήμερα, όλοι εμείς είμαστε αυτοί που θα δικαιώσουμε εκείνο το φθινοπωρινό πρωϊνό της 17ης Νοέμβρη…Γιατί πολύ απλά οι εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ανήκει ούτε σε μουσεία ούτε βέβαια στη “γενιά” του.

Η εξέγερσεις ανήκουν πάντοτε σ΄αυτούς στο όνομα των οποίων γίνονται. Έτσι και η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει στη Δημοκρατία, στις γενιές του μέλλοντος, στον Ελληνικό Λαό μ΄αυτόν πρωταγωνιστή….

Τριαντα εννιά χρόνια μετά τη θυσία, στην Ελλάδα της διεθνούς οικονομικής αστυνόμευσης συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ελεύθερη, Δημοκρατική και Σοσιαλιστική Ελλάδα με Κύριαρχο το Λαό μακρυά από “δάκτυλους” και ξένες εξάρτησεις.

Μια Ελλάδα της Αξιοκρατίας και της Διαφάνειας, Ισότιμο συνομιλητή στο διεθνές στερέωμα -όχι παρία , παθητικό δέκτη ξένων αποφάσεων και κοινωνικό πείραμα του νεοφιλελευθερισμού.

Κι όλα αυτά γιατί εξακολουθούμε να ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ!!

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s