ΠΑΣΠ Νομικής: Kαμιά υπαναχώρηση απ’ τον προοδευτικό νόμο για την ιθαγένεια μπροστά στην ακροδεξιά!!!

Έντονη φημολογία έχει προκύψει αναφορικά με την τύχη του ν.3838/10, του “νόμου Ραγκούση” όπως είναι γνωστός, για την ιθαγενέια και την ενδεχόμενη τροποποίηση του προς ένα πιο αυστηρό, δύσκαμπτο και νομικά,αλλά και κοινωνικά παλιομοδίτικο πλαίσιο.

Αρχικά, να τονίσουμε πως η διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του εν λόγω νόμου είναι εξ’ ορισμού απαράδεκτη, καθώς πλήττει με το πιο βάναυσο τρόπο το ανεπηρέαστο της απόφασης και την ίδια την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Τέτοιες διαρροές  υποκρύπτουν τη λογική πολιτκών “δακτύλων” σε μια χώρα που μαστίζεται απ΄την ανομία και με υψηλό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στου θεσμούς μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν στη Δικαιοσύνη.

Είναι άλλωστε πρόσφατη στη μνήμη των πολιτών και παράδειγμα προς αποφυγή η “δικαιοσύνη” τύπου Σανιδά που απεκδύεται τον κοινωνικά ισορροπιστικό της ρόλο για να λάβει αυτόν του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το ξεκαθαρίζουμε πως τέτοια “δικαιοσύνη” δεν θέλουμε.

Είναι δικαιοσύνη με εισαγωγικά, διάτρητη και δεν επιτελεί τον κοινωνικά συνεκτικό της ρόλο.

Ως προς την ουσία του ν.3838/10 θεωρούμε πως πρόκειται για το πιο προοδευτικό νομοθετικό προϊόν μιας διετίας δημοσιονομικής φρενίτιδας.

Για μας, την Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη, η αντικατάσταση του απαρχαιώμενου και κοινωνικά άκαιρου δικαίου του αίματος (ius sanguinis)- καθώς αναφέρεται σε μια άλλη κοινωνία, σε μια Ελλάδα περίκλειστη κι όχι σύγχρονη και πολυπολιτισμική- με το δίκαιο του εδάφους (ius solis) που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης δεν συνιστά μια απλά θετική εξέλιξη σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο. Είναι μια πραγματική ανάγκη για την Ελληνική Κοινωνία.

Τα παιδιά νομίμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που πήγαν στα ίδια σχολεία με μας, ζουν, σπουδάζουν και ονειρεύονται τη ζωή τους στην Ελλάδα είναι το ίδιο Έλληνες με εμάς κι όχι πολίτες 3ης κατηγορίας.

Η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπει τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή, τους δεσμούς τους με τον τόπο και τους ανθρώπους του αντιμετωπίζοντας τους ως ξένο σώμα.

Η Ελλάδα, οι Έλληνες κερδίζουμε με την ενσωμάτωση και την αφομοίωση αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

Γι’αυτο και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά την εθνική της ταυτότητα μέσα στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Συνεπώς, η πολιτική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στον πυρήνα μιας συνεκτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα τους να αποκτούν  την ελληνική ιθαγένεια είναι μονόδρομος ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΔΕΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ιδιαίτερης υφής είναι άλλωστε κι ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ’ αυτήν.

Για μας δεν δικαιολογείται καμία πολιτική υπαναχώρηση από το νόμο 3838/10, κανένα κοινωνικό πισωγύρισμα, καμιά έκπτωση της Δικαιοσύνης  μπροστά στο δηλητηριο του ρατσισμού και την ξενοφοβίας της ακροδεξιάς.

Άλλο η διαχρονική απουσία μεταναστευτικής πολιτικής κι άλλο η πολτιγράφηση και ενσωμάτωση ανθρώπων που ζουν, εργάζονται κι εχουν εποδεδειγγμένα συνδέσει τη ζωή τους με τη χώρα.

Η ευθυνοφοβία, ο ανέξοδος λαϊκισμός που αποπροσανατολίζει τους πολίτες απ΄τα πραγματικά τους προβλήματα, που θέλει για όλα να φταίει κάποιος άλλος και ταυτίζει “τα ξερά με τα χλωρά”, τους νόμιμους με τους παράνομους είναι μια υπεραπλούστευση που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στον κοινωνικό εκφασισμό.

Κι αυτή την εξέλιξη, εμείς οι Νέοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε!!!

Ας προσέχει ο κύριος Σαμαράς όταν ψαρεύει ψήφους απ΄τα θολά νερά της Χρυσής Αυγής!!!

Εναι πλέον πρωθυπουργός, όχι πρόεδρος της Πολ.Αν. με ότι αυτό συναπέγεται για τον αντίκτυπο της φρασεολογίας και της ρητορικής του στην ελληνική κοινωνία…

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s