Η ΠΑΣΠ Νομικής για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

429707_620405761308234_141353500_nΟ ΟΗΕ προς τιμήν των αγώνων της γυναίκας στον εργασιακό βίο και στη δημόσια ζωή καθιέρωσε τη συγκεκριμένη μέρα ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Στην Ελλάδα, σε μια σύντομη ιστορική διαδρομή, συναντάμε τις Ελληνίδες να αποκτούν δικαίωμα “εκλέγειν και εκλέγεσθαι” το 1952, τη νομοθετική κατοχύρωση της ισοτιμίας με τον άνδρα το 1982, τη μισθολογική εξίσωση με τους άνδρες λίγο αργότερα υπό τον Γ.Γεννηματά ως Υπουργό Εργασίας και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 1986.

Την ισοτιμία, ωστόσο, δε θα την φέρουν οι νόμοι, αλλά οι άνθρωποι.

Στις μέρες μας, ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, η γυναίκα γίνεται αντικείμενο βίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας στον εργασιακό τομέα και στην πολιτική δράση. Παρά τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών και τη σημαντική βελτίωση της κοινωνικής της θέσης, μένουν ριζωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις στον κοινωνικό ιστό.

Η Μελίνα Μερκούρη το απόλυτο σύμβολο του φεμινισμού και των αγώνων για τον ελληνικό πολιτισμό που μας άφησε πρόωρα την 6η Μάρτη του 1994 είχε πει κάποτε: «Η γυναίκα φέρνει τη ζωή μέσα της. Η γυναίκα είναι δεμένη με τη ζωή την ίδια και είναι αφιερωμένη στην προστασία της».

Η γυναίκα, λοιπόν, είναι υποκείμενο έκφρασης, βούλησης, δημιουργίας και δράσης… Έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει στον πολλαπλό ρόλο μητέρας-συζύγου-εργαζομένης. Και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κοινωνικό μέλος. Η πολιτεία, σε μια εποχή κρίσης που πλήττονται κοινωνικά κεκτημένα, οφείλει να παρέχει ευκαιρίες και να διασφαλίζει την παρουσία της γυναίκας στο κοινωνικό προσκήνιο.

Η ΠΑΣΠ αντιλαμβάνεται το γυναικείο ζήτημα ως κοινωνικό πρόβλημα, ως μέρος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης σε άνισες κοινωνίες κι όχι ως διαμάχη φύλων.

Για μας δε νοείται πρόοδος και ανανέωση της κοινωνίας χωρίς να περιλαμβάνει το κεφάλαιο που λέγεται ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για τις αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανθρώπινης κοινωνίας…

Πέρα απ΄τις ευχές και τους αστεϊσμούς σήμερα αξίζει να σκεφτούμε περισσότερο

  • εκείνες της γυναίκες που μοχθούν καθημερινά, που αντιμετωπίζουν τον έμφυλο ρατσισμό στην εργασία τους, 
  • τις γυναίκες του 3ου κόσμου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σεξουαλική ελευθερία, ισότητα των φύλων παραμένει κενό γράμμα,
  • τις γυναίκες που γίνονται προϊόν αγοραπωλησίας, trafficing
  • και τις καθημερινές ηρωϊδες της διπλανής πόρτας που εργάζονται στο σπίτι η εκτός σπιτιού και αγωνίζονται ως σύζυγοι, μητέρες και παιδαγωγοί να “αναστήσουν” τα παιδιά τους…

Σ’ αυτές ανήκει η σημερινή μέρα, σ’ αυτές ταξιδεύει η σκέψη και σ΄αυτές απευθύνονται οι αγώνες μας για μια Δίκαιη Κοινωνία.

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s