Συγκριτικό τεστ των δύο αντιρατσιστικών νομοσχεδίων!

 

Τι προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

 

Ποιος «θέτει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή», ποιος επιβάλει πρόστιμο, ποιος εξαιρεί τους ομοφυλόφιλους και τους ιερείς.

@matrix24.gr

 

 

Μοιάζουν σε πολλά, διαφέρουν σε περισσότερα οι δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της συμπολίτευσης. Προσθήκες και αλλαγές από τη Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το Matrix24.gr αναλύει πού συμπίπτουν και πού αποκλίνουν τα δύο κείμενα.

Υποκίνηση, πρόκληση ρατσιστικής βίας ή μίσους

Η ΝΔ προτείνει την αυστηροποίηση της ποινής του ισχύοντος νόμου 927/1979 (προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως 2 ετών και χρηματική ποινή). Πλέον προβλέπεται φυλάκιση από 3 μήνες έως 3 έτη και χρηματική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συστήνει ή συμμετέχει σε οργάνωση, η οποία επιδιώκει οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητα κάθε μορφής εναντίον των προστατευόμενων προσώπων

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, δηλαδή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, προβλέπει την ίδια χρηματική ποινή (5.000 – 20.000 ευρώ) αλλά βαρύτερες ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τους 6 μήνες κια φθάνουν τα 5 έτη. Επιπλέον, προβλέπει και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 1- 5 έτη, εφόσον ο δράστης καταδιαστεί σε φυλάκιση άνω του ενός έτους. Μάλιστα, προβλέπει ότι αν η υποκίνηση εχει ως αποτέλεσμα την τέλεση του εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 15.000 – 30.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο (Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων) στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη καταργείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 2 του Ν.927/1979 κατά το οποίο τιμωρείται όποιος προσβάλλει άτομο ή ομάδα ατόμων για τη φυλή, το θρήσκευμα και την εθνικότητά του, δηλαδή η ρατσιστική εξύβριση.

Ποιους προστατεύουν

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για διακρίσεις με βάση φυλή, χρώμα θρησκεία, γενεαλογικές καταβολές, εθνική/εθνοτική καταγωγή, «γενετήσιο» (σεξουαλικό) προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου

Στην πρόταση ΝΔ δεν υπάρχει ο «γενετήσιος» προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. Μάλιστα, στην γαλάζια πρόταση νόμου υπάρχει και πρόβλεψη για τροποποίηση του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αφαιρεθεί και από εκεί ο «γενετήσιος προσανατολισμός» αλλά και η «ταυτότητα φύλου» που προβλέπονταν ως λόγοι επιβαρυντικών περιστάσεων. Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ, η εξάλειψη των αναφορών οφείλεται στις αντιδράσεις της εκκλησίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, πάλι, οφείλεται στην ανάγκη εξάλειψης των… διακρίσεων που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Δημόσιο, εκκλησία, κράτος

Τα δύο σχέδια κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι η τέλεση της πράξης από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. εξαιρεί το σύνολο των κρατικών οργάνων, των ΝΠΔΔ και των λειτουργών τους καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Η εξαίρεση εξηγείται απλά. Η Ν.Δ. δεν θελει να στοχοποιηθούν ιεράρχες της εκκλησίας (πρόσφατη η τοποθέτηση του Καλαβρύτων Αμβρόσιου), το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που ουκ ολίγες φορές εν ώρα υπηρεσίας έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις καθώς όποιος έχει βρεθεί σε μάχημα τμήματα ξέρει τί ακούγεται κατά την εκπαίδευση.

Άρνηση, υποτίμηση γενοκτονιών, εγκλήματα ναζισμού

Η πρόταση της ΝΔ καλύπτει όχι μόνον τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από διεθνή η ελληνικά δικαστήρια καθώς και από το Διεθνές Στρατοδικείο (εγκλήματα ναζισμού) αλλά κάνει ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα και στις γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή, τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η διάταξη που έρχεται να καλύψει τη Ν.Δ. έναντι της κριτικής ότι «ποινικοποιεί» την άρνηση ή υποτίμηση του Ολοκαυτώματος όχι όμως και τις θηριωδίες εις βάρος ελληνικών πληθυσμών, δεν αποκλείεται να φέρει σε δύσκολη θέση σειρά βουλευτών όπως οι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα αλλά και η κ. Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ που αντί για γενοκτονίες κάνει λόγο για διώξεις και εθνοκαθάρσεις.

Κόμματα, νομικά πρόσωπα

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας νομικού προσώπου, κόμματος ή σωματείου για ρατσιστική συμπεριφορά μελών του. Προβλέπονται, μόνον, διοκητικό πρόστιμο 10.000 έως 100.000 ευρώ και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως όπως επιχορηγήσεις,ενισχύσεις κ.α.

Αντιθέτως, στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη που έφεραν ως πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προβλέπεται μια σειρά κυρώσεων πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, διακοπή δημόσιων παροχών και επιχορηγήσεων αλλά και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες. Μάλιστα, σε περιπτώσεις υποτροπής προβλέπεται και η πλήρης απαγόρευση λειτουργίας, να τεθεί δηλαδή εκτός νόμου ένα κόμμα. Ωστόσο το πρόβλημα για τη διάταξη αυτή, όπως επεσήμανε άλλωστε και η ΚΕΝΕ, είναι ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική καθώς προβλέπει ότι οι κυρώσεις και η απαγόρευση επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, όταν το άρθρο 12 του Συντάγματος ρητά προβλέπει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με δικαστική απόφαση.

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

ΠΑΣΠ Νομικής

Ο Αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι η ίδια μας η ιδεολογία

%d bloggers like this: