Τρία Πρακτικά του Καθηγητή Χ. Μυλωνόπουλου μαζί με τις Ενδεικτικές τους Απαντήσεις

Της Γεωργίας Ρούμελη @nomowiki.blogspot.gr
 
Στη σημείωση αυτή παρατίθενται 3 πρακτικά ζητήματα που παρουσιάστηκαν και επιλύθηκαν στο αμφιθέατρο από τον καθηγητή Χ. Μυλωνόπουλο στις 22 Ιουνίου 2012. Κάτω από το κάθε πρακτικό έχω παραθέσει μια ενδεικτική απάντηση, με βάση τα βασικά σημεία στα οποία στήριξε τις απαντήσεις του ο καθηγητής.
 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1ο:
 
Ο Α παρακινεί τον Β να πυροβολήσει σε παρακείμενο θάμνο λέγοντας του ότι υπάρχει λαγός ενώ ήξερε ότι βρίσκεται ο Γ. Ο Β πείθεται και πυροβολεί και σκοτώνει τον Γ. Ποιο το αξιόποινο του Α και του Β;
 
Απάντηση
 
Τίθεται θέμα συμμετοχικής δράσης. Ο Β τελεί σε πραγματική πλάνη ΠΚ 30 κι αποκλείεται το εκ δόλου τετελεσμένο έγκλημα. Άρα θα τιμωρηθεί για…


…ανθρωποκτονία εξ αμελείας ΠΚ 302. Όσον αφορά τον Α, υπάρχουν 2 απόψεις περί της τιμωρίας του:
 
α) Θα τιμωρηθεί ως ηθικός αυτουργός ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Όσοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη θεωρούν ότι η ηθική αυτουργία είναι εφικτή και σε μια μη δόλια αυτουργική πράξη. Με άλλα λόγια, νοείται ηθική αυτουργία ακόμα και όταν η αυτουργική αξιόποινη πράξη τελέστηκε εξ αμελείας. Η άποψη αυτή όμως είναι λανθασμένη. 
 
β) Δογματικά συνεπέστερο είναι να δεχθούμε ότι ο δόλος θεμελιώνει το άδικο οπότε ο Β θα τιμωρηθεί για έμμεση αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.ΠΡΑΚΤΙΚΟ 2ο:

 
Στο ίδιο παράδειγμα με τα ίδια δεδομένα απλά ο Β όταν πυροβολεί αστοχεί. 
 
Απάντηση
 
O B δεν θα τιμωρηθεί για τίποτα. Δεν έχει δόλο. Ο Α θα τιμωρηθεί για έμμεση αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεωςΠΡΑΚΤΙΚΟ 3ο:

 
Οι A και Β αποφασίζουν μαζί να σκοτώσουν τον Γ. Ρίχνει ο καθένας από 2 σφαίρες και τελικά τον πετυχαίνει μόνο ο Α και τον σκοτώνει. Αξιόποινο Α και Β.Απάντηση:

 
Έχουμε συμμετοχική δράση και συναπόφαση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Καταλογίζεται ομοίως η πράξη και στους 2! Καθένας τιμωρείται ως αυτουργός της πράξης. Τετελεσμένη ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και για τους 2.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:

 
Στην υπαναχώρηση για να ωφεληθούν θα πρέπει να υπαναχωρήσουν όλοι. Επομένως, αν υπαναχωρήσει μόνο ο ένας δεν θα ωφεληθεί. Θα είναι συναυτουργός.
Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s