Η ΠΑΣΠ Νομικής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -Μάχη για το περιβάλλον σημαίνει μάχη ενάντια στη φτώχεια-

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον βρίσκει φέτος τον κόσμο και ακόμη περισσότερο τις προηγμένες τεχνολογικά και βιομηχανικά κοινωνίες αντιμέτωπες με τις αντιφάσεις του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε με τρόπο ασύδοτο και κοντόφθαλμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Έτσι, απ΄τη μια η Δύση ανακαλύπτει ότι έζησε δεκαετίες χωρίς παραγωγικότητα, χωρίς αναδιανομή των πόρων, δηλαδή χωρίς δίκαιη πολιτική. Γι’ αυτό και σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο του υπερδανεισμού, της σπαταλής, της επίπλαστης ευημερίας που αν και εφήμερη βρίσκεται χτισμένη πάνω στη δυστυχία, τη φτώχεια και την ανέχεια των αναπτυσσόμενων χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Τα δύο τρίτα ανθρωπότητας συνεπώς αναζητούν στην πράξη σήμερα τη δική τους θέση στον ήλιο, το δικό τους μερίδιο στην ευημερία και τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν επαρκούν για την άκριτη αναπαραγωγή του δυτικού «προτύπου» της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που ό,τι παράγει καταλήγει, στο μέγιστο τμήμα του, απόβλητο – ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις πραγματικές ανισότητες, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και ανάμεσα στις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Για μας του Νέους Σοσιαλιστές το περιβάλλον, ο υπέρτατος πόρος δίχως τον οποίον η επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι αδύνατη, αποτελεί  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, κτήμα όλης της ανθρωπότητας που προστατεύται απ΄το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Γι’ αυτό και στις μέρες μας, στους δύσκολους καιρούς τις οικονομικής κρίσης, όπου η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ μοιάζει ως η μαγική λύση για όλα μας τα προβλήματα επισημαινουμε πως δεν μπορεί η πολυπόθητη αυτή ανάπτυξη να λογίζεται ξέχωρα απ΄το περιβάλλον.

Πρέπει η ανάπτυξη προκειμένου να αποδώσει καρπούς στου πολίτες αλλά και να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου παραγωγικού ανασχεδιασμού της ελληνικής οικονομίας να είναι ΑΕΙΦΟΡΟΣ,  να προάγει την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, να αξιοποιεί τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, τον ήλιο, τη θάλλασα, τον αέρα…

Η ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας δεν είναι στόχος αλλά προϋπόθεση προκειμένου να δημιουργηθεί νέος, οικολογικός, ενεργειακά “καθαρός” πλούτος που θα δημιουργήσει με τη σειρά του θέσεις εργασίας και νέους δρόμους στην ακαδημαϊκότητα, την τεχνολογία και την βιομηχανική γνώση.

Η ίδρυση Πρότυπου Μεσογειακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στα θέματα της Ενέργειας -και των εναλλακτικών πηγών της-, πόλος έλξης για λαούς όλης της  Μεσογείου, μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και έρευνας δεν είναι πυροτέχνημα αλλά μια ουσιαστική πρόταση στο διάλογο για την έξοδο της χώρας απ΄την Κρίση.

Άλλωστε αυτό που χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία περισσότερ από ποτέ είναι καινοτόμες ιδέες, πραγματική “ΦΑΝΤΑΣΙΑ στην ΕΞΟΥΣΙΑ”.

 Γι’ αυτό και η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος δεν είναι μια κενή επέτειος αλλά μια υπενθύμιση για το ιστορικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ανθρωπότητα.

Σταυροδρόμι όπου αντιπαρατίθεται το παρελθόν με το μέλλον, ο μαρασμός με την ανάπτυξη, το εφήμερο με το αειφόρο, η καταστροφή με τη δημιουργία.

Για κάθε προοδευτικό πολίτη, ο δρόμος της δημιουργίας είναι μονόδρομος και περνά μέσα απ΄την προστασία του περιβάλλοντος, του ύψιστου κοινωνικού αγαθού, τη μέριμνα για την κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση τη συνθήκης του Κιότο και την εξεύρεση ενός άλλου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Ακόμη η φτώχεια σήμερα είναι εκτός από οικονομική και περιβαλλοντική με έντονες τις ανισότητες στα αστικά κέντρα μεταξύ των υποβαθμισμένων και των εύπορων συνοικιών.

 Μάχη λοιπόν για το περιβάλλον σημαίνει για τους Σοσιαλιστές μάχη ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ όποιο κι αν είναι το πρόσωπο της…

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s