Κινεζικός Λαός: Δικαιώστε το Κίνημα της Τιέν Αν Μεν – H ΠΑΣΠ για την εξέγερση των φοιτητών

“Η Πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα που ΄χει κάτι απ΄τις φωτιές”.

Οι Νέοι Σοσιαλιστές τιμούμε την εξέγερση των φοιτητών

Στην Κίνα του 1989 η αυθαιρεσία και ο νεποτισμός του καθεστώτος, ο αυταρχισμός και η συγκέντρωση της εξουσίας κινητοποιεί τη μεγάλη μάζα των φοιτητών που διψά για ελευθερία, δημοκρατία, πολιτική ανανέωση.

square-tien-an-menΟι φοιτητές διαδηλώνουν για να πάψουν να τους θεωρούν οι κυβερνώντες ταραξίες και για να αναγνωριστεί η ύπαρξη του ανεξάρτητου φοιτητικού κινήματος.

Η Πλατεία Τιεν-Αν-Μεν γίνεται γρήγορα η εστία της εξέγερσης. Οι φοιτητές που έχουν αφουγκραστεί τον παλμό της Κινέζικής κοινωνίας συσπειρώνουν στο πλάι τους και τους εργάτες. Όταν κάποια στιγμή οι διαδηλωτές μετριούνται, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Και την ίδια ώρα διαδηλώσεις συγκλονίζουν 200 ακόμα πόλεις.

Σε εκδήλωση συμπαράστασης για τους φοιτητές του Πεκίνου, 1000 περίπου φοιτητές από το Νανκίν (1600 χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο) ξεκινούν πορεία μέχρι την κινέζικη πρωτεύουσα. Στο Πεκίνο 500 φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της επίσημης εφημερίδας του κομμουνιστικού κόμματος “Λαϊκή Ημερησία”. Καίγοντας αντίτυπά της, αντιδρούν στον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις τους από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Στις 20 Μαΐου το καθεστώς αντιδρά σπασμωδικά και επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στο Πεκίνο. Παράλληλα διατάζει 300.000 στρατιώτες να κατευθυνθούν προς την Πλατεία.

Η φλόγα, όμως, έχει ανάψει για τα καλά και έτσι μια εξαγριωμένη ανθρωποθάλασσα, από παιδιά κι ηλικιωμένες γυναίκες, περικυκλώνει κυριολεκτικά και ανακόπτει την πορεία των στρατιωτικών μονάδων, τραγουδώντας την κομμουνιστική διεθνή και κάνοντας το σήμα της νίκης.

Η εξέγερση των Κινέζων φοιτητών θα απολογίσει τελικά περί τα 5.000 θύματα ύστερα από την επίθεση του στρατού στις 4 Ιουνίου και θα δικαιώσει τον Κινέζο φοιτητή (ο οποίος θρασύτατα στάθηκε μπροστά από τα τανκς, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα) και σε μια αποστροφή του λόγου του θα πει:

“Είναι παράδοση σχεδόν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με τη βία να καταπνίγει την ελπίδα του λαού”.

“Για πρώτη φορά, φοιτητές, διανοούμενοι και απλοί άνθρωποι ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να κατακρίνουν την κυβέρνηση”.Φανγκ Λιζί, Αστροφυσικός, από τους πλέον γνωστούς Κινέζους διαφωνούντες.”Μόνο όταν η Πλατεία πλημμυρίσει στο αίμα θα ξυπνήσει ο λαός μας σ’ ολόκληρη τη χώρα”.

Σήμερα, με συνθήματα όπως «Δικαιώστε την 4η Ιουνίου» και «Μην παραδίνεστε ποτέ», δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι πολίτες απαίτησαν την άρση της περιγραφής του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού» και την αναγνώρισή του ως κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.

Η διαμαρτυρία συνοδεύτηκε με αγρυπνία στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή την 24η επέτειο της καταστολής της  φοιτητικής εξέγερσης – 4ης Ιουνίου του 1989.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετέχουν στην αγρυπνία, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές τούς υπολογίζουν σε 54.000. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι αρχές του Πεκίνου είναι δρακόντεια, ενώ γνωστοί ακτιβιστές έλαβαν συστάσεις να παραμείνουν κατ’ οίκον.

Σημειώνεται πως την Κυριακή πέθανε ο Τσεν Σιτόνγκ, δήμαρχος του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο Σιτόνγκ υπήρξε από τους οπαδούς της στρατιωτικής καταστολής, αν και σε βιβλίο που εξέδωσε το 2012 εξέφραζε τη λύπη του για τα θύματα και την πεποίθησή του ότι η ειρηνική επίλυση του ζητήματος ήταν εφικτή.

Η Κίνα ακόμη και σήμερα, παρά τα επενδυτικά ανοίγματα και τις διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει με τον υπόλοιπο κόσμο παραμένει μια στυγνή κομματική δικτατορία πλήρως αποδεχομένη την “οικονομία της αγοράς” από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο σοσιαλισμός της Κίνας, είναι “σοσιαλισμός” μόνο με εισαγωγικά, χωρίς ελευθερία, δημοκρατία, προστασία της διαφορετικής γνώμης και των εργασιακών δικαιωμάτων.                 Γι’ αυτό και το αίμα των διαδηλωτών παραμένει αδικαίωτο.

Στην Κίνα όπως και στην Ελλάδα, ο αγώνας για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s