Το ζήτημα της ΕΡΤ, είναι ζήτημα Δημοκρατίας

“Έπεσε το προσωπείο.
Για μερικά χρόνια τώρα παρίστανε η Δεξιά, συντηρητικό, ευρωπαϊκό κόμμα, το φιλελεύθερο ριζοσπαστισμό. Αλλά ξαναβρήκε τις πηγές της κι έγινε η Δεξιά όπως τη θυμούμαστε απ΄τα παλιά τα χρόνια”.

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες μίας νοοτροπίας φασίζουσας και μονοδιάστατης, που θέλει να αποκόψει οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας, πολυφωνίας και πλουραλισμού. Αποτελεί ύβρη απέναντι στον ελληνικό λαό, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, η αιφνίδια και εν μία νυκτί απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του αρμόδιου υπουργού του, κ. Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Υπάρχει όμως ακόμη μια αξιοπρόσεκτη σημειολογία.

Χτες η απόσυρση του ενδιαφέροντος του “ξανθού γένους” από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ συνέχισε την ανατροπή των αντιμνημονιακών «μύθων» στην οποία επένδυσαν ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος και ο προεκλογικά αντιμνημονιακός Α.Σαμαράς.
Σήμερα ο “μετεκλογικός” – υπερμνημονιακός πρωθυπουργός απέδειξε με την παντελή ασυνεννοησία της κυβέρνησης την εξαιρετικά προβληματική παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας θέτοντας σε δοκιμασία την πολιτική ομαλότητα στον τόπο μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε.

Η ανάγκη για μια σύγχρονη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ της Λογικής είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν εναντιώνεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, κανένας δεν αρνείται πως έχουν συμβεί περιστατικά κακοδιαχείρισης, αλλά τακτικές «πονάει το δόντι, άρα κόβουμε το κεφάλι» δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.

Άλλωστε ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Κεδίκογλου ήταν αυτοί που στο πρόσφατο παρελθόν με πύρινες δηλώσεις τους υπονόμευαν όποια προσπάθεια επανασχεδιασμού της λειτουργίας της ΕΡΤ χωρίς βέβαια τις “καουμπόικες” λογικές που οι ίδιοι πρεσβεύουν τώρα.

Η πράξη Σαμαρά πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια.

Διότι ακόμη και αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα τυπικής νομιμότητας ως προς τη μη υπογραφή της εν λόγω πράξης νομοθετικού περιεχομένου απ΄το σύνολο του υπουργικού σώματος , είναι πασιφανές ότι υπάρχει μέγιστο πολιτικό ζήτημα. Στην ουσία η εν λόγω ΠΝΠ δεν είναι πράξη της κυβέρνησης αλλά μόνο ενός κόμματος που συμμετέχει σε αυτήν. Πρόκειται για την ακύρωση της τρικομματικής κυβέρνησης, την πλήρη απαξίωση του πολιτικού προσωπικού των συμπολιτευόμενων κομμάτων και το εκκωφαντικό σκίσιμο της όποιας προγραμματικής συμφωνίας.

Ο Α.Σαμαρας ως Πρωθυπουργός, προοεδρεύει της κυβέρνησης κι όχι του κόμματος ώστε να γίνεται ανεκτό στη συνείδηση των πολιτών το δόγμα της σιδηράς πυγμής.

Άλλωστε η μετακύλιση της κρίσης απ΄το δημοσιονομικό επίπεδο στο θεσμικό είναι δυνατό να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να νοείται με υστερόγραφα και λανθάνουσες απειλές.

Γιατί ο κύριος Σαμαράς μέσω της ΕΡΤ απειλεί.

Απειλεί 2500 και παραπάνω εργαζόμενους με απόλυση.
Απειλεί να ρίξει άλλη μια κυβέρνηση, στην οποία αυτή τη φορά προϊσταται ο ίδιος.
Απειλεί τη χώρα με αποσταθεροποίηση κλωτσώντας την καρδάρα με το γάλα των θυσιών του ελληνικού λαού.

Την εντιμότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αντώνη Σαμαρά τη διαπιστώνουμε καθημερινά, όπως και τη διαχειριστική του ανεπάρκεια. Γι’ αυτό και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς δε περνά μέσα από άλλο «μίγμα πολιτικής», άλλα απ΄την εισαγωγή ενός νέου πολιτικού ήθους.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο και να καταψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η χώρα χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας.

Το ζήτημα εν τέλει της ΕΡΤ, είναι ζήτημα όλων μας.

Γιατί πολύ απλά είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s