Ας κάνουμε ότι και ο Ανδρέας…

Του Παύλου Χρηστίδη

308365_10151142712388617_593700302_nΑπ όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, σχεδόν δέκα χρόνια πριν, κυριαρχούσε η αίσθηση ότι αποτελούμε μια απολίτικη γενιά. Τότε ήταν η χαμηλή συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, αργότερα οι κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στο Ιρακ ή στο Αφγανιστάν, όπου στις συζητήσεις των νέων ανθρώπων η απογοήτευση για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και διεθνώς ήταν εμφανής.

Αυτό που είχε χαθεί ήταν ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, ως πολιτικών υποκειμένων, ικανών να διαμορφώσουν σκέψη και άποψη με βάση αφενός την ιδεολογική τους προσέγγιση και αφετέρου την σωστή απάντηση. Το πρόβλημα δε αυτό, ήταν κραταιό ανάμεσα στις συζητήσεις των αριστερών και κεντροαριστερών φοιτητών. Με λίγα λόγια, η κυριαρχία της καπιταλιστικής θεωρίας οδήγησε σε πλήρη σύγχυση τους ηττημένους της μεγάλης μάχης.

Τριάντα εννέα χρόνια πριν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτός ο ευφυής ηγέτης έδωσε στην Ελλάδα αυτό που δεν είχε ποτέ. Ένα δημοκρατικό λαϊκό πλειοψηφικό κίνημα των μη προνομιούχων του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας μας. Ο Ανδρέας δημιούργησε το πιο συγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γιατί επέμεινε σε μια πολιτική του σκέψη: τη σύγκρουση με το παλιό, την δημιουργία του νέου, χωρίς ιδεοληψίες.

Σήμερα, η πολιτική του κληρονομιά δε μπορεί να είναι άλλη. Όπως τότε, η εθνική καταστροφή της Κύπρου οδήγησε στην πτώση της Χούντας, τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με νέες ιδέες και νέο πολιτικό προσωπικό, έτσι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, μετά την οικονομική και κοινωνική Κρίση της τελευταίας τετραετίας οφείλει να αποτελέσει τον καταλύτη της Νέας Κοινωνικής και Πολιτικής Μεταπολίτευσης.

Τα συνθήματα είναι γνωστά και πιο επίκαιρα από ποτέ. Όσο και αν προσπάθησαν, πολιτικοί των τελευταίων σαράντα ετών να διαμορφώσουν μια σύγχρονη ατζέντα, με άλλο λεξιλόγιο κανείς δεν ξεπέρασε την πρωτοπορία της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974. Η χώρα χθες, σήμερα και αύριο θα μάχεται για Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Δικαιοσύνη . Ακόμα και αν σήμερα, όσο ποτέ στο παρελθόν ένα νέο πολιτικό ύφος είναι αναγκαίο, τα παραπάνω αιτήματα θα είναι πάντα ζωντανά σαν να διαμορφώθηκαν αύριο.

Η συζήτηση για το νέο σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης φαίνεται σήμερα άγουρη, αλλά πρέπει να ωριμάσει πολύ γρήγορα. Ο πολιτικός αναστοχασμός των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να είναι γοργός, συγκροτημένος και σαφής. Η πολιτική πρέπει να δίνει λύσεις στον πολίτη, αλλιώς η κατάλυση της Δημοκρατίας φαντάζει φυσικό επακόλουθο. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και κυρίως των εξουσιών που πηγάζουν από το Σύνταγμα αποτελεί μονόδρομο. Νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία είναι καθόλη την διάρκεια της Κρίσης κατώτερες των περιστάσεων, και μόνο για λίγες φωτεινές εξαιρέσεις μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Συνοψίζοντας, η διαχείριση που επεδίωξε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια πριν την Κρίση απογοήτευσε τον λαό και ανάγκασε τα κόμματα να ενισχύσουν τις πελατειακές σχέσεις, έναντι των πολιτικών. Κατά τη διάρκεια της Κρίσης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύγχυση του λαού, αλλά και των εκπροσώπων του σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας. Η σύγχυση αυτή φάνηκε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από το 2009 ως το 2012.

Σήμερα, η 3η Σεπτέμβρη 2013 στην διαχρονικότητα που συμβολίζει από το 1843 ως το 1974 αποτελεί την αφετηρία ενός νέου σχήματος, του οποίου την αναγκαιότητα υπαρξής όλοι αναγνωρίζουν. Οι προκλήσεις των Ευρωεκλογών, όπου τα δυο μεγάλα πολιτικά ρεύματα θα συγκρουστούν δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική ελπίδας και όχι φόβου. Μια πολιτική Ανάπτυξης-Αλληλεγγύης-Αποκατάστασης Ανισοτήτων. Χωρίς ιδεοληψίες. Ας κάνουμε ότι και ο Ανδρέας.

*O Παύλος Χρηστίδης είναι Δικηγόρος & Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Πηγή:  ΟpenVoice

Advertisements

About paspnomikis

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Οργάνωση Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού της αποτελεί αυτόνομη παράταξη του σπουδαστικού κινήματος. Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η διατύπωση των αρχών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη.Λίγο αργότερα και ενώ πυκνώνουν αδιάκοπα οι γραμμές της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα την αποκαλέσει «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006. Από το 1974 μέχρι το Άρθρο 16 και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ΠΑΣΠ συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση της παλεύοντας για Ανθρώπινους και Ποιοτικούς Όρους Σπουδών,για Εργασία με Δικαιώματα, για ένα Πανεπιστήμιο με Μέτωπο στη Κοινωνία . Πιστοί στις Αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε τον Αγώνα για τη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε Προοδευτική Κατεύθυνση,Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και το ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον Τόπο. Βαδίζουμε Με Αμείωτο το Πάθος του Χθες Στις Διεκδικήσεις του Σήμερα και του Αύριο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ - ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s