Kαταστατικό

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

• Έχοντας συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις γενιές που αγωνίστηκαν για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα,

• Τιμώντας την ιστορική κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης και τους πατριωτικούς κοινωνικούς αγώνες του λαού μας,

• Κρατώντας πάντα ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη,

• Μένοντας πιστοί στις αρχές της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Συμμετοχική Δημοκρατία,

• Αγωνιζόμενοι για μια δημόσια, δωρεάν, προοδευτική και ποιοτική εκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση για όλους

• Επιβεβαιώνοντας ότι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της ειρήνης και της αλληλεγγύης αποτελούν πυρήνα της δράσης μας,

• Αναζητώντας την ισότιμη συνεργασία με τις δυνάμεις του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που μοιράζονται τις ίδιες αξίες,

• Συνεχίζοντας την κοινή μας πορεία με τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την γειτονιά μας,

• Αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε για τον φοιτητή και τον σπουδαστή ποιοτική, δημόσια δωρεάν αυτόνομη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφάνεια και δημοκρατική συμμετοχή

• Επιδιώκοντας να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εκπαίδευσης, πολιτισμού και ανθρωπιάς σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, συνοχής και προόδου για όλους,

• Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας απέναντι στη Νέα Γενιά και στο μέλλον της Πατρίδας μας στη διεθνή κοινωνία,

• Δεσμευόμενοι να υπηρετήσουμε με την Παράταξή μας την Νέα Γενιά, τον Ελληνικό Λαό και το Έθνος και να προασπίσουμε τα συμφέροντά του, υιοθετούμε για την Παράταξή μας το παρόν καταστατικό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ίδρυση, Αξίες και Στόχοι της ΠΑΣΠ

Άρθρο 1 Ίδρυση –Έδρα- Έμβλημα

1. Η Παράταξη που ιδρύθηκε το 1975 ονομάζεται ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΠ).
2. Η έδρα της ΠΑΣΠ βρίσκεται την Αθήνα.
3. Το έμβλημα της έχει πορτοκαλί και πράσινο χρώμα και απεικονίζει μια γροθιά, ένα γρανάζι και ένα βιβλίο σε κύκλο, κάτω από το οποίο υπάρχει το αρκτικόλεξο «ΠΑΣΠ».

Άρθρο 2 Αξίες και Στόχοι

1.Η ΠΑΣΠ είναι πολιτική, συνδικαλιστική παράταξη φοιτητών και σπουδαστών που επιδιώκει την ζωντανή και ανοιχτή σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία. Προωθεί με τη δράση της τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ειρήνης και της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

2.Στοχεύει στην διασφάλιση και την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και στην διεκδίκηση μιας προοδευτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης, που επενδύει στο νέο, απελευθερώνοντας την δημιουργικότητα του και αναπτύσσει την προσωπικότητά του.

3.Επιδιώκει την αναβάθμιση του φοιτητικού κινήματος, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης των φοιτητών και σπουδαστών.

4.Θεωρεί τη γνώση και την πληροφόρηση ως βασικό δικαίωμα του φοιτητή και του σπουδαστή. Η επιμόρφωση των μελών και των φίλων της αλλά και κάθε φοιτητή και σπουδαστή αποτελεί κεντρικό στόχο και μέσο της δράσης της.

5. Επιδιώκει τη δίκαιη συμμετοχή όλων των φοιτητών και σπουδαστών με ισότιμες δυνατότητες πρόσβασης για όλους,
Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση σε μια ανοικτή κοινωνία γνώσης και πληροφορίας, που αναγνωρίζει ως βασική πηγή πλούτου τον άνθρωπο.
Στην πολιτική, στον πολιτισμό και στην επικοινωνία,
Σε μια κοινωνία συνοχής και ασφάλειας,
Στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ανάπτυξης και της προόδου,
Στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση,
Σε μια ανοικτή οικονομία δίκαιης πρόσβασης, βασισμένη στην ποιότητα και την καινοτομία,

6. Η ΠΑΣΠ έχει σταθερούς στόχους, ιδίως
Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ,
Την κατοχύρωση της δίκαιης πρόσβασης και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της έρευνας,
Την κατοχύρωση της ενότητας και της δημοκρατικής οργάνωσης και έκφρασης του φοιτητικού κινήματος,
Την διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των φοιτητών και σπουδαστών,
Τη δίκαιη κατανομή των πόρων της εκπαίδευσης,
Την προώθηση μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που προωθεί συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με σεβασμό στο περιβάλλον,
Την καταπολέμηση κάθε διάκρισης που βασίζεται σε φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές διαφορές ή διαφορές φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης, σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα,
Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και φοίτησης των φοιτητών και
σπουδαστών, ιδιαίτερα της στέγασης, σίτισης και υλικοτεχνικής υποδομής των Ιδρυμάτων,
την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών και των σπουδαστών στον πολιτισμό,
τη διαφάνεια, το δημοκρατικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία σε όλες τις λειτουργίες και τους θεσμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς και του φοιτητικού κινήματος.

7.Η ΠΑΣΠ υποστηρίζει και αναδεικνύει τον εθελοντισμό σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής και συνεργάζεται με τις παρατάξεις, τις οργανώσεις και τα κινήματα που εμπνέονται και προωθούν τις ίδιες αξίες και αρχές.

8. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμών μιας Ευρώπης των λαών και όχι των αγορών και του δημοκρατικού ελέγχου από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών.

9. Η ΠΑΣΠ αγωνίζεται για μια ειρηνική διεθνή κοινωνία και για τη διαμόρφωση δομών δημοκρατικής και ισότιμης παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Άρθρο 3 Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

1. Η ΠΑΣΠ είναι αυτόνομη Παράταξη φοιτητών και σπουδαστών. Οι σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ θεμελιώνονται στις κοινές καταστατικά αρχές, αξίες, στόχους.
2. Τα μέλη της ΠΑΣΠ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.ΠΑΣΟΚ, χωρίς η συμμετοχή τους να είναι αυτοδίκαιη.
3. Η ΠΑΣΠ συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (Ι.Ε) στο πλαίσιο επιμορφωτικών διαδικασιών και δράσεων, με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σε θέματα πολιτικών αναλύσεων, έρευνας και επεξεργασίας πολιτικών και επιστημονικών προτάσεων, καθώς και με τον φορέα Κάθε Μέρα Πολίτης, στο πλαίσιο συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών και δράσεων του εθελοντισμού.

Άρθρο 4 Διεθνείς Συνεργασίες

1. Η ΠΑΣΠ συμμετέχει ενεργά με πρωτοβουλίες στις ευρωπαϊκές και διεθνείς φοιτητικές ενώσεις.
2. Συνεργάζεται με τις φοιτητικές παρατάξεις και κινήματα που υπηρετούν τις βασικές της αξίες.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρχές δημοκρατικής λειτουργίας

Άρθρο 5 Αρχές Λειτουργίας

Η ολομέλεια της ΠΑΣΠ είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο για τις αποφάσεις και τη δράση της παράταξης.
1. Η ΠΑΣΠ λειτουργεί ως δίκτυο στη βάση των αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας της. Κατοχυρώνει την έκφραση της βούλησης και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών της, αξιοποιώντας θεσμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης στα όργανα και στις διαδικασίες της.
2. Τα όργανα της ΠΑΣΠ αναδεικνύονται με δημοκρατικές εκλογές στις οποίες μετέχουν τα μέλη της. Όλοι οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ στα όργανα Διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αναδεικνύονται με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής από τους φοιτητές και σπουδαστές.
3. Αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης και διαφάνειας.

Άρθρο 6 Δημοκρατία στην Παράταξη

1. Στο εσωτερικό της Παράταξης κατοχυρώνεται πλήρως η δημοκρατία, η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στην έκφραση, στο διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και το δικαίωμα υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων.
2. Η έκφραση και η διακίνηση ιδεών και απόψεων γίνεται με σεβασμό στις αρχές και αξίες της Παράταξης και των συλλογικών της αποφάσεών.
3. Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα μεταξύ των μελών της ΠΑΣΠ αποτελεί θεμελιώδη αρχή της λειτουργίας της
4. Τα όργανα της Παράταξης λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και διαβούλευσης με τους φοιτητές και σπουδαστές ως προς την λήψη των αποφάσεων. Τα μέλη της συμμετέχουν στην υλοποίησή τους με πρωτοβουλίες και οργανωμένη δράση.
5. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε οργάνου. Είναι σεβαστά και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Άρθρο 7 Εκπροσώπηση μελών

1. Η εκλογή όλων των οργάνων είναι μυστική.
2. Η χορήγηση πληρεξουσιότητας για την εκπροσώπηση σε όργανα δεν είναι δυνατή.
3. Κάθε μέλος που συμμετέχει σε όργανα διαθέτει μόνο μια ψήφο.
4. Για την εκλογή των οργάνων κάθε μέλος της παράταξης έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει με σταυροδοσία 20% του αριθμού αυτών που πρόκειται να εκλεγούν. Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας η σταυροδοσία μπορεί να αλλάξει.
5. Οι αντιπρόσωποι των μελών και των οργανώσεων στις διαδικασίες και τα όργανα της Παράταξης οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις και τις αποφάσεις των οργάνων που εξέλεξαν. Έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και τις δικές σου απόψεις και είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν την τελική τους γνώμη πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
6. Αναπλήρωση των μελών όλων των οργάνων της Παράταξης γίνεται από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους στην σχετική ψηφοφορία. Νέα εκλογή διενεργείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επιλαχόντες.

Άρθρο 8 Εκλογή Εκπροσώπων της ΠΑΣΠ στα όργανα Διοίκησης των Ιδρυμάτων

1. Οι εκπρόσωποι της παράταξης στα όργανα συνδιοίκησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εκλέγονται από τις Ολομέλειες της ΠΑΣΠ σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Άρθρο 9 Λογοδοσία- Ανάκληση

1. Όλα τα αιρετά όργανα λογοδοτούν στα σώματα που τα εξέλεξαν, όταν αυτά το ζητήσουν με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους.
2. Όλα τα αιρετά όργανα μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα επέλεξαν. Η ανάκληση γίνεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών τους.
3. η απόφαση ανάκλησης για τα άμεσα εκλεγμένα όργανα λαμβάνεται από το 1/2 +1 του αριθμού των Μελών που μετείχαν στη διαδικασία εκλογής τους.

Άρθρο 10 Δημοψηφίσματα

1. Με απόφαση του Κεντρικού Οργάνου, λαμβανομένων υπόψη και ενδεχομένων προτάσεων από Γραφεία Τμημάτων και Συντονιστικές Επιτροπές Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, μπορεί να διενεργείται παραταξιακό δημοψήφισμα για θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας
2. Στο δημοψήφισμα λαμβάνουν μέρος τα Μέλη και οι Φίλοι της παράταξης.

Άρθρο 11

Στους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ ισχύει ποσόστωση 40% για κάθε φύλο.

Άρθρο 14 Ανανέωση των συλλογικών οργάνων – Θητείες

1. Εξασφαλίζεται ότι το 1/3 τουλάχιστον όσων κάθε φορά εκλέγονται σε οποιοδήποτε συλλογικό όργανο, εκλέγονται στο όργανο αυτό για πρώτη φορά.
2. Δεν επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερες από (2) θητείες.
3. Δεν επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στα όργανα Διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για περισσότερες από 3 ή 4 ή να αποφασίζει η ολομέλεια, θητείες.

Άρθρο 15 Αυτονομία της Παράταξης και ασυμβίβαστα

1. Η ΠΑΣΠ είναι αυτόνομη συνδικαλιστική, πολιτική Παράταξη φοιτητών και σπουδαστών.
2. Διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής της λειτουργίας και δράσης από οργανωμένα συμφέροντα.
3. Η ΠΑΣΠ και τα Μέλη της διατηρούν και διαφυλάσσουν την πολιτική τους αυτονομία από ιδιωτικούς και δημόσιους οικονομικούς φορείς, από τη Δημόσια Διοίκηση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
4. Όσα μέλη κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής έμμισθη θέση σε φορείς ή προγράμματα στο πλαίσιο Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο κράτος, στο ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε κόμματα δεν μπορούν να εκλέγονται στα όργανα της ΠΑΣΠ.
5. Όσα μέλη κατέχουν θέση σε βουλευτικό γραφείο δεν μπορούν να εκλέγονται στα όργανα της ΠΑΣΠ.
6. Όσα μέλη εκλέγονται σε όργανα του ΠΑΣΟΚ, της Ν. ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του γραμματέα ή άλλου πολιτικού φορέα Δεν μπορούν να εκλέγονται στα όργανα της ΠΑΣΠ για το ρόλο του γραμματέα.

Άρθρο 16 Δημοσιότητα και Διαφάνεια

1. Κάθε απόφαση ή πράξη οργάνου της Παράταξης δημοσιοποιείται με ευθύνη του οργάνου στο οικείο δικτυακό τόπο της ΠΑΣΠ.
2. Η υποχρέωση δημοσιότητας ισχύει και για τα πρακτικά συνεδριάσεων κάθε συλλογικού οργάνου της Παράταξης. Εξαίρεση επιτρέπεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του.
3. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με τη δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων των απόψεων των Μελών και των αποφάσεων των οργάνων της Παράταξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

Μέλη της ΠΑΣΠ

Άρθρο 17 Συμμετοχή στη ΠΑΣΠ

1. Φοιτητές και σπουδαστές που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους της Παράταξης και που δεν συμμετέχουν σε άλλη παράταξη, μπορούν να συμμετάσχουν στην ΠΑΣΠ ως Μέλη της.
2. Με τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετέχουν και φοιτητές και σπουδαστές που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα.
3. Όσοι επιθυμούν να είναι μέλη της ΠΑΣΠ, εγγράφονται αυτοπροσώπως στο μητρώο μελών της.
4. Τα μέλη της ΠΑΣΠ μπορούν να παραιτηθούν με απλή δήλωσή τους προς το Γραφείο Τμήματος που ανήκουν.

Άρθρο 18 Δικαιώματα και υποχρεώσεις και υποχρεώσεις των Μελών της ΠΑΣΠ

1. Τα μέλη της ΠΑΣΠ συμμετέχουν στο σύνολο της πολιτικής ζωής της Παράταξης:
εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα έως 26 ετών,
καλούν σε λογοδοσία, ελέγχουν και ανακαλούν όλα τα εκλεγμένα όργανα.
συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν στη διαμόρφωση του προγράμματος και των πολιτικών της Παράταξης,
έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση της Παράταξης,
συμμετέχουν στα δημοψηφίσματα που διοργανώνονται,
συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της ΠΑΣΠ, πολιτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, επιστημονικού ή άλλου περιεχομένου.
2. Η ΠΑΣΠ διασφαλίζει σε κάθε Μέλος το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση αξιωμάτων, στην αξιολόγηση και την αξιοκρατική ανάδειξη μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και βάσει της δράσης και προσφοράς του στο φοιτητικό κίνημα και στο κοινωνικό σύνολο.
3. Η πολιτική στάση των μελών της ΠΑΣΠ είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν την Παράταξη. Τα μέλη δεσμεύονται για την τήρηση του καταστατικού και τις αποφάσεις των οργάνων.
4. Τα μέλη της ΠΑΣΠ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν σε απώλεια της ιδιότητας τους σύμφωνα μόνο με τις διαδικασίες και υπό προϋποθέσεις που προβλέπονται στο Καταστατικό της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Δομή της ΠΑΣΠ

Άρθρο 19

1. Η ΠΑΣΠ διαρθρώνεται κατ’ αρχάς σε επίπεδο φοιτητικού συλλόγου και σε επίπεδο πόλης. Ωστόσο για τη δομή της, η κάθε οργάνωση έχει λόγο για τη διάρθρωση της σε συνεννόηση με το Κεντρικό Όργανο.
2. Καλείται να:
αποφασίζει για τα θέματα ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των πολιτικών αρχών της Παράταξης
διαβουλεύεται με τους φοιτητές και σπουδαστές και τα όργανα διοίκησης του τμήματος για την διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των δράσεων της παράταξης στο τμήμα,
διοργανώνει τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο, ανοικτή ολομέλεια Τμήματος, με θέματα γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος, τον απολογισμό δράσης
Και τον πολιτικό προγραμματισμό του επόμενου έτους,
αναπτύσσει δράσεις πολιτιστικού, κοινωνικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα,
φροντίζει για την δυνατότητα πρόσβασης όλων των Μελών και φίλων της, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου φοιτητή ή σπουδαστή, στις δραστηριότητές της,
ενημερώνει τους φοιτητές και σπουδαστές με διάθεση εντύπου και ηλεκτρονικού υλικού για θέματα γενικού προβληματισμού και πολιτικής ενημέρωσης, καθώς και για ειδικά για θέματα σπουδών,
μεριμνά για την δημιουργία και λειτουργία δικτυακού τόπου ή την σύνδεση με δικτυακό τόπο στον οποίο δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις των οργάνων της και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητες της.

Άρθρο 20 Όργανα ΠΑΣΠ

1. Αποφασιστικό όργανο της ΠΑΣΠ στο Τμήμα είναι η ολομέλεια ΠΑΣΠ Τμήματος στην οποία συμμετέχουν όλα τα Μέλη της. Οι ολομέλειες είναι ανοιχτές και σε φοιτητές και σπουδαστές του Τμήματος, που δεν είναι μέλη, εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, αποφασίζεται διαφορετικά. Συνεδριάζει κάθε μήνα ή όποτε το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών της ή με απόφαση ανώτερου οργάνου.

1. Η οργάνωση εκλέγει, με καθολική ψηφοφορία, 3-9μελές Γραφείο Τμήματος. Η θητεία των Μελών του Γραφείου είναι ετήσια.

1. Την ανάδειξη γραμματέα και λοιπών οργάνων αναλαμβάνει με εκλογές το εκλεγμένο γραφείο.(σε φανερή ψηφοφορία)
2. Οι εκλεγόμενοι ως Γραμματείς και Αναπληρωτές Γραμματείς αντικαθίστανται στις θέσεις τους στο γραφείο σχολής από τους επιλαχόντες.

Άρθρο 21 ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου – ΤΕΙ

1. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ συστήνεται και λειτουργεί συντονιστική επιτροπή ως όργανο πολιτικής διαβούλευσης, συντονισμού και δράσης. Η Συντονιστική επιτροπή έχει την ευθύνη της εξειδίκευσης και υλοποίησης της πολιτικής της παράταξης στο σύνολο του Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, της σύνθεσης των απόψεων και συντονισμού των πρωτοβουλιών και των γραφείων τμημάτων.
2. Η συντονιστική επιτροπή συγκροτείται από τους γραμματείς και από τους αναπληρωτές γραμματείς των γραφείων ΠΑΣΠ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Κεντρικά Όργανα της Παράταξης

Άρθρο 22 Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

1. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο της ΠΑΣΠ διεξάγεται κάθε χρόνο. Αποφασίζει για το σύνολο της Πολιτικής της μέσα στα πλαίσια των καταστατικών αρχών και στόχων του. Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του καταστατικού της Παράταξης
2. Στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συμμετέχουν έως 1000 εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα.
3. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον τα 2/3 των μελών του.
4. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή προεδρείου.
5. Η εκλογή Γραμματέα ΑΕΙ και Γραμματέα ΤΕΙ να γίνεται από τη σώμα της Συνδιάσκεψης. Δυνατότητα αναστολής των καθηκόντων του γραμματέα έχει μόνο η συνδιάσκεψη. Ή με την απόλυτη πλειοψηφία του εκλεγμένου οργάνου.

Άρθρο 23 Συντονιστική Γραμματεία

1. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει 19μελή συντονιστική γραμματεία ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων και 11μελή συντονιστική Γραμματεία ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι προερχόμενοι από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αντίστοιχα. Η σταυροδοσία είναι 20%.
2. Οι συντονιστικές γραμματείες εκλέγουν γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα αντίθετου φύλου.

Άρθρο 24 Εκπροσώπηση της ΠΑΣΠ στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

1. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει μεταξύ των μελών της 15 εκπροσώπους οι οποίοι μετέχουν στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Άρθρο 25 Συμβούλιο Επιμόρφωσης ΠΑΣΠ

1. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει μεταξύ των μελών της 7μελές Συμβούλιο Επιμόρφωσης ΠΑΣΠ. Συμμετέχει ένας αλλοδαπός πολίτης και ένας νέος με αναπηρία.

Άρθρο 26 Κεντρικό Συμβούλιο ΠΑΣΠ

1. Το Κεντρικό Συμβούλιο ΠΑΣΠ είναι όργανο Συντονισμού της Πολιτικής δράσης της παράταξης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
2. Στο Κεντρικό Συμβούλιο μετέχουν:
Οι γραμματείς ΠΑΣΠ των οργανώσεων
Τα μέλη του Συμβουλίου Επιμόρφωσης ΠΑΣΠ
Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ΠΑΣΠ
Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
3. Στο κεντρικό Συμβούλιο ΠΑΣΠ συμπροεδρεύουν οι γραμματείας των Συντονιστικών Γραμματειών ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Οικονομική Διαχείριση – Τήρηση του Καταστατικού και της Δεοντολογίας

Άρθρο 27 Αρχές Οικονομικής Διαχείρισης

1. Η οικονομική Διαχείριση της ΠΑΣΠ Διέπεται από τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες της Παράταξης σε όλα της τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και πορίσματα ελέγχουν δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον οικείο δικτυακό τόπο της οργάνωσης.
2. Οι οικονομικοί πόροι της οργάνωσης είναι:
Οι συνδρομές των μελών. Το ύψος της συνδρομής καθορίζεται από το Κεντρικό συμβούλιο.
Οι έκτακτες εισφορές των μελών ή κάθε φοιτητή ή σπουδαστή που υποστηρίζει την παράταξη,
δωρεές και χορηγίες,
εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
3. Η ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης στα Γραφεία Τμημάτων αναλαμβάνεται από τον Αναπληρωτή Γραμματέα και στη Συντονιστική Γραμματεία ΑΕΙ ή ΤΕΙ από τον Αναπληρωτή Συντονιστή. Τη συνολική ευθύνη για την οικονομική διαχείριση της ΠΑΣΠ αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Γραμματέας
4. Η ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομικών της παράταξης αντιτίθεται η επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της ΠΑΣΠ, η οποία έχει την υποχρέωση τακτικού ετήσιου ελέγχου και τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλα τα όργανα της παράταξης. Η επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητά στοιχεία, διευκρινήσεις και διασαφήσεις, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική για τα όργανα στα οποία απευθύνεται.

Άρθρο 29 Έλεγχος τήρησης Καταστατικού

1. Μέλος της παράταξης που ενεργεί κατά παράβαση του Καταστατικού είναι δυνατόν να ελεγχθεί πειθαρχικά κατόπιν αιτιολογημένης παραπομπής του στο αρμόδιο όργανο.
2. Ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης που του προσάπτεται, στο παραπεμπόμενο μέλος είναι δυνατόν να επιβληθεί αιτιολογημένα είτε παρατήρηση είτε προσωρινή ή οριστική ανάκληση της ιδιότητας του μέλους της παράταξης.
3. Ο έλεγχος της τήρησης του Καταστατικού ανατίθεται στο Κεντρικό Όργανο και την επιτροπή Δεοντολογίας(η οποία αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία)
4. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΠΑΣΠ εκλέγει πενταμελή Επιτροπή Δεοντολογίας.
5. Το κεντρικό όργανο και η επιτροπή δεοντολογίας είναι αρμόδια να αποφασίζουν για κάθε ζήτημα ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων του καταστατικού της παράταξης που παραπέμπει σε αυτή από οποιοδήποτε όργανο της παράταξης. Οι αποφάσεις τους είναι δεσμευτικές.
6. Το κεντρικό όργανο είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση του Μητρώου μελών της ΠΑΣΠ, σύμφωνα με τις αρχές της Προστασίας προσωπικών δεδομένων και για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών διαδικασιών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s